Kategorie
Tagi
Naleśniki gryczane z warzywami i kozim serem 0

Mąka gryczana jest doskonałym zamiennikiem zwykłej mąki pszennej. Nie zawiera glutenu, posiada niski indeks glikemiczny, poprawia trawienie oraz wspomaga regenerację mięśni. Nasze naleśniki smażone na oleju kokosowym od dzisiaj staną się nie tylko pysznym, ale i zdrowym daniem!

naleśniki

Składniki (ok. 10 naleśników):

Szklanka mąki gryczanej – białko 16,4 g

Szklanka mleka

Szklanka wody

2 jajka – białko 12 g

Szczypta soli

1 łyżka oleju kokosowego

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsyp do miski. Zmieszaj z jajkiem, mlekiem, wodą i solą. Wszystkie składniki dokładnie zmiksuj. Dodaj łyżkę oleju kokosowego i zmiksuj raz jeszcze. Ciasto odstaw na pół godziny.
  2. Na patelni rozgrzej olej kokosowy. Zamieszaj ciasto w misce i wylej niewielką porcję na patelnię. Kiedy naleśnik od spodu będzie ładnie zarumieniony przewróć go na drugą stronę.

Farsz na 2 naleśniki:

Mała cebula

Cukinia

Papryka czerwona

Sól

Pieprz

Pół łyżeczki papryki ostrej

Pół łyżeczki papryki słodkiej

Pół łyżeczki papryki wędzonej

Serek kozi

Przygotowanie:

  1. Oliwę rozgrzej na patelni. Następnie wrzuć cebulę i poczekaj, aż się zeszkli. 
  2. Dodaj pokrojoną w cienkie plasterki cukinię oraz czerwoną paprykę. Dopraw solą, pieprzem i paprykami.
  3. Duś pod przykryciem przez 10-15 min.

Na koniec dodaj farsz do naleśników i posyp startym serkiem kozim.

Smacznego!

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl