Blog kategorie
Blog wpisy
Znaczenie cytruliny w diecie sportowców

Szeroka dostępność różnego rodzaju suplementów mających na celu zwiększenie wydajności treningu i przyrostu tkanki mięśniowej sprawia, że często ciężko jest wybrać ten najbardziej skuteczny. Obecne produkty zawierają w sobie różne substancji, wiele z nich wciąż nieznanych dla przeciętnego bywalca siłowni. Jednym z często pojawiających się składników jest cytrulina. W dzisiejszym wpisie przedstawimy, czym właściwie ona jest i jakie ma znaczenie w diecie sportowców.

Czy można zbudować mięśnie z białka roślinnego?

Od soczewicy, przez orzechy, aż po innowacyjne produkty takie jak tofu i tempeh – białka pochodzenia roślinnego w końcu stały się elementem współczesnej diety niemal każdego człowieka. Wzrost zainteresowania wegetarianizmem i weganizmem dodatkowo zwiększa popyt na poszukiwanie alternatywy dla produktów odzwierzęcych. Sportowcy jednak często zadają sobie pytanie, czy można zbudować masę mięśniową na diecie wykluczającej mięso i nabiał? W tym wpisie zgłębimy temat białka roślinnego i wyjaśnimy, jak można skutecznie wykorzystać je do wspierania zdrowia mięśni i ogólnej kondycji fizycznej.

Dlaczego warto suplementować wapń?

W wieku dziecięcym wielu z nas było zachęcanych do jedzenia brokułów, mleka i ryb. Wynikało to z faktu, że wszystkie te produkty spożywcze są cennym źródłem naturalnego wapnia. Czy pierwiastek ten faktycznie jest tak istotny dla ludzkiego organizmu?

Promocje
Mass Up Gainer 3500 g OUTLET
Mass Up Gainer 3500 g OUTLET
89,90 zł 79,90 zł
100% ISO Whey Clear Drink
100% ISO Whey Clear Drink
149,99 zł 109,90 zł
BOX Prezentowy DODA D'EAU
BOX Prezentowy DODA D'EAU
428,94 zł 389,99 zł
WPC 80 Lactose free
WPC 80 Lactose free
75,00 zł 69,99 zł
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
BOX DODA D'EAU + Luna EDP
658,94 zł 526,99 zł
szt.
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
BOX DODA D'EAU + Luna EDP + Mega Sleep
857,94 zł 685,99 zł
szt.

Witamina C- co powinieneś o niej wiedzieć

Co to jest Witamina C

Witamina C (kwas askorbinowy, kwas L-dehydroaskorbinowy) jest związkiem rozpuszczalnym w wodzie, którego organizm człowieka nie potrafi syntetyzować samodzielnie i koniecznie musi być dostarczany wraz z pokarmem. We krwi witamina Cwystępuje głównie w postaci kwasu askorbinowego, podczas gdy kwas L-dehydroaskorbinowy stanowi blisko 10% ilości tam się znajdującej.

witamina C

Kwas askorbinowy wchłania się bardzo dobrze w jelicie cienkim na zasadzie transportu aktywnego, a jego wykorzystanie przez organizm determinują liczne czynniki, np. znacząco wzrasta podczas długotrwałego i intensywnego wysiłku fizycznego, w sytuacji występowania zaburzeń żołądkowo -jelitowych, u osób starszych, z nadciśnieniem tętniczym, cukrzycą, palących papierosy, alkoholików, czy znajdujących się pod wpływem silnego stresu.

Funkcje Witaminy C w ludzkim organizmie

W organizmie człowieka witamina C występuje w różnych narządach (wątrobie, nadnerczach, mózgu, grasicy, trzustce, soczewce oka, gruczołach śluzowych i leukocytach), jednakże jej zapasy są niewielkie. Pełni ona natomiast w organizmie człowieka wiele bardzo ważnych funkcji, m.in.: bierze udział w obronie antyoksydacyjnej poprzez neutralizację reaktywnych form tlenu, uczestniczy w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry i integralności tkanek, wspomaga odbudowę tkanek za sprawą nasilania syntezy kolagenu (gojenie się ran i oparzeń), reguluje ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega tworzeniu się blaszki miażdżycowej oraz poprawia wchłanianie licznych składników mineralnych (np. wapnia, żelaza).

witamina C

Produkty bogate w Witaminę C

Witamina C znajduje się przede wszystkim w produktach pochodzenia roślinnego, szczególnie warzywach (przeciętna zawartość 2 – 91 mg na 100 g produktu) i owocach (średnia zawartość 6,7 – 66 mg na 100 g produktu). Jej odporność na działanie czynników zewnętrznych (temperatura, promieniowanie UV, obecność tlenu, metali, środków konserwujących, innych związków chemicznych, środowisko zasadowe i obojętne) jest bardzo mała, dlatego zaleca się codzienne spożywanie świeżych warzyw i owoców (w proporcji 3:1). Problem niedoboru witaminy C dotyczy szczególnie takich grup populacyjnych, u których obserwuje się niską lub nawet skrajnie niską podaż warzyw i owoców. Z kolei nadmierna jej ilość pochodząca z pożywienia jest określana jako bezpieczna dla zdrowia ze względu na ograniczenie jej wchłaniania w przewodzie pokarmowym przy dużym spożyciu i łatwe wydalanie jej z moczem.

Produkty rekomendowane:

produkty Activlab

 Mateusz Durbas

 Mateusz Durbas

 Dietetyk kliniczny i sportowy, autor licznych artykułów dotyczących żywienia i suplementacji

 Fundacja Godula-Hope w Rudzie Śląskiej

Poradnia Dietetyczna NUTRI CREATIVE w Krakowie 

 Strona oficjalnawww.mateuszdurbas.pl

 Facebookhttps://www.facebook.com/mateuszdurbasdietetyk/

 Instagramhttps://www.instagram.com/mateuszdurbasdietetyk/?hl=pl

 

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (ORLEN Paczka) już od 299,99 zł.
Wersje językowe
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper Premium